Uçurtmaya çanak takı

Çanak uçurtma takısı

 

Uçurtmanın ipine asılacak basit bir çanak takısı yapmak istiyordum. kiteplans.org adresinden bulduğum bu planın orjinali Peter Fürst’e ait. Bu plan gayet basit ve yaklaşık 3 metre çapında olmak üzere yeniden boyutlandırdım. Ekte planın sketchup dosyası da bulunuyor. Dosyayı indirip yeniden boyutlandırabilirsiniz ya da bir çıkış alma servisinden planı alıp kesim işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Karton bir kalıp hazırlarsanız, kalıbı kumaşa çizip kesmeniz daha kolay olacaktır. Planın orjinalini incelemek isterseniz bağlantı: http://www.kiteplans.org/planos/schwaben/schwaben.html

Toplam 12 parça kesmeniz gerekiyor. 2 ya da 3 renk kumaş kullanmanız güzel olacaktır.

Çanak uçurtma takısı planı
3 metre çaplı bir çanak için parça planı

Planımız şu bağlantıdan indirilebilir: 3metre-canak planı.

Plan dosyaları içinde bir sketchup plan dosyası, bir ölçüleri gösteren görsel bir de doğrudan çıkış alıp şablon yapacağınız parça bulunuyor. Parça png dosyasıdır ve tam boy çıkış alındığında ölçüleri doğru olacak şekilde ayarlanmıştır.


Yarasa 02 – uçurtma planı

Yarasa uçurtma tasarımı v 02
Yarasa uçurtma tasarımı v 02
Yarasa uçurtma tasarımı v 02 (Her hakkı saklıdır.)
yarasa denge - keel
yarasa denge – keel
yarasa uçurtma için alternatif keel - denge yerleşimi
yarasa uçurtma için alternatif keel – denge yerleşimi

Batman amblemini uçurtma olarak yapmakla ilgili bazı sıkıntılar yaşayınca, uçurtmayı farklı bir tipte geliştirmeye karar verdim. Ortaya çok basit yapılabilecek şu tipte bir uçurtma çıktı. Bir dikey omurga çıtası iki yatay yay gibi gerdirilmiş çıtadan oluşacak bu uçurtmayı yapmaya karar verdim.

Çıtalar karbon çıta olacaklar. Belki alttaki yay şekilli çıtayı fiber yaparak arkaya doğru daha çok esnemesi sağlanabilir. Bu da uçurtmanın kararlı uçuş yeteneğini arttıracaktır. Kanadın sağ ve sol orta çıkıntılarına kuyruk takmak da mümkün gibi görünüyor. Bunu küçük boy yaparak ve kuyruk ekleyerek (eğer gerekirse) tren uçurtma olarak üretmek de mümkün.

Uçurtmanın arkaya doğru esneyecek şekilde hazırlanması gerekli. Genel yapı olarak zaten doğu savaşçı uçurtmaları ile benzeşiyor.

Uçurtmaya eklenen keel planda görüldüğü gibi alt çıta seviyesine denk geliyor. Böylece üst kısım biraz geriye doğru gerilebilecek. İstenmeyen bir etki yaratırsa bir iple yüksekliği aynı hizaya çekmek mümkün. Keel uçurtmanın aynı zamanda dümeni olarak görev yapıyor. Uçurtmanın dik pozisyonda dengeli uçmasına yardım ediyor.

Üçüncü planda keel için alternatif yerleşim görüyorsunuz. Uçurtma deneme sürecinde bu alternatifler değerlendirilecek ve uygun olan plana göre bu sayfa güncellenecektir.

Tasarımı kişisel kullanım amacıyla yapmak serbesttir.

Ticari amaçla üretim ve çoğaltma, başka sitelerde yayınlamak kesinlikle yasaktır.

Flowform uçurtma planı – taslak

flowform uçurtma
flowform uçurtma
flowform uçurtma planı ve yapımı

Orjinali http://www.kiteplans.org/planos/flowform5/flowform5.html adresinde bulunan flowform uçurtmanın planını yeniden çizdim. Ölçüler henüz tam karar verilmiş ölçüler değil. Bu yazı plan üzerinde çalışıldıktan sonra düzeltilecektir. Amaç planı incelemenizdir. Daha sonra skecthup planını indirerek gerekli boyutlandırmaları sizler de yapabilirsiniz.

Boyutları ve planı daha net görmek için lütfen planların üzerine tıklayarak büyük boy görselleri açın.

Flowform uçurtmamız katmanlı ve içi hücresel kanallarla şekillenen bir uçurtmadır. Üstte gördüğünüz panellerden soldaki uçurtma uçarken bize dönük olan alt yüzdür. Sağ taraftaki panel üstte kalan yüzeydir ve daha uzun olduğuna dikkat edin. Çünkü kanat profilinden dolayı uzun olması gerekiyor. Profil yüksekliğine uygun bir uzunluğu var.

Flowform uçurtma panellerine açılacak deliklerin boyut ve yeri
Flowform uçurtma panellerine açılacak deliklerin boyut ve yeri

Üstte Flowform uçurtmamıza açılması gereken delikleri görüyorsunuz. Bu deliklerden giren hava uçurtmanın şişmesini kolaylaştıracak, fazla rüzgarda içi basıncı dengeleyecektir.

Uçurtmanın içindeki kanalları oluşturan yan duvarlar
Uçurtmanın içindeki kanalları oluşturan yan duvarlar

Alt ve üst panelleri birbirine bağlayacak ve iç kanal duvarlarını oluşturacak parçaları görüyorsunuz. Sol taraftaki 2 panel dairesel kesimlidir ve uçurtmanın yumuşak bir sırt eğimi almasını sağlarlar.

Sağda görünen iki parça köşeli kesime sahiptir. Avantajı ölçümün, kesimin daha kolay yapılmasıdır.

Flowform uçurtmanın keel yani dümenleri
Flowform uçurtmanın keel yani dümenleri

Son olarak uçurtmamızın keel denilen dümen ya da doğrultma panellerini görüyorsunuz. Uçurtmanın dengesi diyebiliriz. Bu paneller uçurtmanın formunu düz tutan parçalar oldukları kadar, kararlı ve düz uçmalarını da sağlayan yapılardır. Uzun olan sağ ve sola dikilmek üzere 2 adet kesilir. Kısa olan ortaya gelen parçadır.

Yarasa Uçurtma (Batman)

Yarasa uçurtma planı
Yarasa uçurtma planı
Yarasa uçurtma planı

Uzun süredir böyle bir uçurtma yapmayı düşünüyordum. Batman logosunu çok severim ve uçurtma yapmaya çok uygun. Bugün google sketchup ile bu plan üzerinde çalıştım. En kısa zamanda uygulamaya çalışacağım. Genişliği 3 metre olacak. Uçurtmayı arkaya doğru gerdirmek için ortaya 120 derecelik bağlantı parçası kullanmayı düşünüyorum.

Çıta yerleşimi ve genel uçurtma yapısı için farklı tasarımlar var. Okumaya devam et “Yarasa Uçurtma (Batman)”

Mini fled havada

Mini Fled Uçurtma
Mini Fled Uçurtma

Fled uçurtmayı nihayet bugün test ettim. Çok az rüzgar vardı ve güzel uçtu. Sağa doğru çekiyor. Uçurtma düzgün uçsun diye arkaya gerdirme yaptık. Çıta bu kadar kısa boyda düzgün bir şekilde gerdirilemedi. Köşegen açıda burulma yaptı. Bu da uçurtmanın uçuşunu biraz etkiliyor. Az rüzgarda hiç sorun çıkmadı. Biraz ipe fazla asılınca sağa yatıyordu. Kuyruk boyunu arttırmakla bu dert çözülür. Sonuç olarak memnuniyet vericiydi. Bu uçurtma yapılır.

Mini fled uçurtma yapımı 4. bölüm

3. bölümde keel’lar kesilmiş ve gövdeye yapıştırılmıştı.

Bu bölümde uçurtmanın denge iplerini bağlıyoruz ve kuyruklarını ekliyoruz.

Büyük bir yorgan iğnesi, hatta çuvaldız ile kalın makara ipliği kullanıyoruz. Bir önceki bölümde keel uçlarına bantla güçlendirme yapmıştık. Aksi halde ince makara ipi naylonu kolayca yırtabilir. İpimizi iğne ile bu bantlı uçlardan geçiriyoruz ve düğümlüyoruz. İki keel ucu arasında 80 cm. kadar ip bırakabilirsiniz. Yani her bir keel için 40’ar cm.

Kuyruk için naylonumuzu bir kaç kere katlıyoruz ve maket bıçağı ile dilimler halinde kesiyoruz. Her bir dilim silindirik olarak çıkacaktır. Bu silindirik bantı kesip düz bir şerit haline getirin. Şeritleri uçurtmanın altına çıtaların hizasından bantlayın. Eğer kullandığınız torba küçükse kuyruk boyu yetmeyeceğinden daha fazla dilim kesin ve arka arkaya bantlayın.

Uçurtmanın orjinal planında konik kova şekilli kuyruk önerilmiş. Biz şerit kuyruk hazırladık. Eğer yeterli sürtünmeyi sağlamazsa kuyruğu arttırmak gerekecektir. Bunu deneyerek bulacağız.

5. bölümde uçurtmanın daha iyi uçması için yatay çıtayı iple arkaya biraz gerdireceğiz. Son olarak denge ipine ana ipimizi bağlayıp uçuracağız.

Mini fled uçurtma yapımı 3. bölüm

Önceki bölümde çıtaların yerleşimini tamamlamış, keel çizimini yapmıştık.

Bu bölümde keel’ı kesiyoruz. Keel yine 2 kat olan naylonun üzerinden çiziliyor ve kesiliyor. Daha sonra bu 2 katı açıyoruz ve ikiye ayırıyoruz. Küçük görsellere tıklayarak büyük görselleri inceleyin.

İki keel gövdeye bantlanınca uçurtma gövdesi tamamlanmış oluyor.

Bir sonraki aşamada denge iplerini keel’ların uçlarına bağlayacağız. İpler naylonu yırtmasın diye uç kısımları iki taraftan uzunca bir bantla bantlayın. Detaylıca görmek için yine yukarıdaki küçük görselleri tıklayarak büyütün.

Gövde tamamlandı.
Gövde tamamlandı.

Bir sonraki bölümde kuyrukları ve denge ipini bağlayacağız.

Mini fled uçurtma yapımı 2. bölüm

Mini fled uçurtma yapımının1. bölümünü tamamladık ve 2. bölümüne geçtik.

Uçurtmanın gövdesini yani yelkeni kesmiştik. Bu bölümde çıtaları yerleştiriyoruz. Çıtalarımız 4 mm. kalınlığında. Yapı marketlere bakabilirsiniz. Bulunduğunuz yerde yapı market yoksa ince kamış bulmaya çalışın. Çöp şiş için kullanılan bambu şişler satılıyor marketlerde. Boyları yetmeyecektir. Fakat 2 şişi birbirine bantlayarak boyunu uzatabilirsiniz.

Çıta yerleşimi basit. Yelkeni yere yaydıktan sonra çıtaları üzerine koyuyor ve kesiyoruz. Çıtaları bantla uçurtma yelkenine bantlıyoruz. Özellikle çıtanın uç kısımlarının bantla kapanacak şekilde bantlanması iyi olur.

Uçurtmanın keel denilen dümen bölümüne geldik. Keel uçurtmayı hem belli bir açıda tutmayı sağlar, hemde karşıdan gelen rüzgara karşı uçurtmanın dik durmasına yardımcı olur. Biraz denge işi de görür. Yukarıdaki küçük görsellerin üzerine tıklayarak büyük görselleri inceleyebilirsiniz. Planda işaretli olan çizgileri yine çiziyoruz.

3. bölümde keelları bantlıyoruz.

Mini fled uçurtma yapımı 1. bölüm

Daha önce verdiğimiz fled planımız vardı.

Bu bağlantıdaki 50 cm.’e küçültülmüş fled uçurtmayı yapmaya karar verdim.

Yelken malzemesi çöp torbası. Battal boy çöp torbası kullandım. Defter kaplama naylonu ya da büyük alışveriş poşeti iş görür. İsterseniz kağıttan da yapabilirsiniz.

Uçurtma yelkeni için naylon
Uçurtma yelkeni için naylon

Çöp torbasının dip kısmı üst üste katlı durumda. Torbayı düzgün serebilmek için dibini kesmem gerekiyor. Alışveriş poşetlerinin de bidini kesmek gerekebilir.

Çöp torbasının dibini kesiyoruz.
Çöp torbasının dibini kesiyoruz.

Şimdi plana bir göz atmak için tıklayın.

Gövdeyi yapmak üzere naylonu yere seriyorum. Naylonun altı kesildi ve Okumaya devam et “Mini fled uçurtma yapımı 1. bölüm”

Etiler lisesi uçurtma yapım çalıştayı

Etiler lisesinde uçurtma yapım çalıştayındaydık. Delta ve altıgen uçurtma yapımı üzerinde çalıştığımız bu etkinlikte 10 kadar uçurtma yapımı gerçekleşti. Bir kaç öğrenci uçurtmalarını deneme şansıda buldular. Okul bahçesinin uygun bir rüzgar alması onlar için şans oldu.