Savaşçı uçurtmaları hiç duymuş muydunuz? Ortadoğu ve uzak doğuda çok yaygın olarak bilinen bir uçurtmadır. Dahası gelenekseldir. Savaşçı (fighter) uçurtmalar doğu ülkelerinde özel günlerde ve bayramlarda uçurulan uçurtmalardır. Savaşçı uçurtmalar havada birbirlerinin ipini kesmeye çalışır. Savaşçılar kuyruksuz uçurtmalardır. Uçurtmanın 2 çıtası vardır. Bir dikey çıta ve yay şeklinde bükülmüş bir de yatay çıtası bulunur. Savaşçı uçurtma kuyruksuz olduğu için dengesizdir. Normal olarak rüzgarda uçmaya bırakırsanız sağa, sola dönüp dururlar. Uçurtma ipini aniden ve hızla çekerseniz yatay çıta arkaya doğru esner ve uçurtma düz uçuş yapar. Savaşçıların uçurma mantığı budur. Onları serbest bırakınca dönüş yapar, gitmesini istediğiniz yöne geldiğinde ipine asılırsınız ve uçurtma o yönde ok gibi fırlar. İpini çok hızlı çekmeye devam ettiğiniz sürece hızla düz bir şekilde yol alır. Bu uçuş yöntemiyle uçurtmalar birbirlerine saldırır ve iplerini kesmeye çalışırlar. İlk olarak arkadaşımın bana verdiği uçurtmayı uçurmayı pek becerememiştim. Fakat Ahmedabad’da uçurtmanın nasıl uçurulduğunu görünce savaşçı uçurtmalar hakkında fikrim birden değişti. Bu uçurtmalar gerçekten çok eğlenceli ve heyecanlı uçurtmalar. Uçurmakta pek kolay sayılmaz. Gerçek bir kapışma hissi yaşayabileceğiniz belki de tek uçurtma türüdür.
Hindistan’da Uttarayan şenliklerinde uçurtma uçurarak kutlama yaparlar. Gökyüzünde yüzbinlerce uçurtma uçar. Bütün evlerin çatılarından uçurtma uçurulur. Savaşçı uçurtmaları uçurmak ve diğer uçurtmaların ipini kesmek son derece heyecanlıdır. En güzel ve şaşırtıcı yanı ipi kesen kadar kesileninde mutlu olması ve sevinçle bağırmasıdır. Gökyüzünden uçurtma yağmaya başlar. Kopup yanınıza düşen uçurtmayı alır, ipe bağlar ve tekrar uçurursunuz.
Hindistan’da iplerin yapımı da özeldir. Bugün için günler öncesinden hazırlık yapılır ve renkli ipler hazırlanır. İpler kazıklar arasında gerilir. Canlı pembe renkte macunsu bir boya iplere sürülerek ipler boyanır. İplerin sarıldığı makaralar da özeldir. Uçurtma ipe bağlanır, uçurulur, ip kopar ve yeni bir uçurtma bağlanıp devam edilir. Kenarda çok sayıda uçurtma vardır. Bayram öncesi uçurtma pazarından insanlar düzinelerce uçurtma alırlar. Evlerin çatılarına uçurtmalar dizilir, bolca yiyecek, içecek bulunur. Her evin çatısında sesi sonuna kadar açılmış müzik çalarlar ortalığı müthiş bir gürültüye boğarlar.
Savaşçı uçurtmalar (Hindistan’da patang deniyor.) ince bir kağıttan ve bambudan yapılır. Bambunun esnekliği savaşçı uçurtmalar için çok önemlidir. Tahta bir çıtanın yay şeklinde kıvrılması pek mümkün değildir ve bambu gibi esnek davranamaz. Günümüzde fiber ya da karbon çıtalar kullanılmaktaysa da bambu hala savaşçı uçurtmalar için en iyi malzemedir. Uçurtma için renkli kağıtlar kullanılır ve kağıtları özel şekillerde keserek çoğunlukla geometrik şekillerde süslemeler yapılır. Satılan uçurtmaların çoğu iki ya da üç renkten oluşan basit uçurtmalardır.
Hindistan çevresindeki Afganistan, Pakistan gibi ülkelerde uçurtmalar ve şenlikler benzeşmektedir. Japonya, Kore, Thailand, Kamboçya gibi ülkelerin uçurtmaları da kendi aralarında benzerlikler gösterir. Pek çok doğu ülkesinde olduğu gibi Güney Amerika’da da, özellikle Brezilya’da savaşçı uçurtmalar yaygındır.
Günümüzde bu geleneksel uçurtmaları dünya üzerindeki pek çok uçurtmacı ve uçurtma kulüpleri uçurmaktadır. Özellikle sadece savaşçı uçurtma yapan, uçuran ve savaşçı uçurtma festivalleri düzenleyen özel kulüpler bulunmaktadır.